21.10.14
В процессе изготовления грибного блока, а вернее во время приготовления субстрата, необходима защита его от бактерий, низших грибов, грибов-конкурентов, плесени и так далее. Самый простой способ защитить субстрат на время зарастания - это создание щелочной среды, на уровне pH=8, что не позволяет развиваться конкурирующей микрофлоре и дает возможность мицелию вешенки и других высших грибов захватывать субстрат. При запаривании субстрата (обработка горячей водой), уровень pH доводится до необходимого с помощью гашеной извести. Для измерения этого показателя и используется наш прибор. Отримавши певні результати, людина коригує кількість гашеного вапна, яке забезпечить рівень pH=8. Така технологія виготовлення блоку дозволить захистити його на 10-15 днів, що якраз дорівнює часу заростання блоку. Далі субстрат блоку буде знаходиться в безпеці від зараження "шкідниками" і ви гарантовано отримаєте великий урожай смачних і корисних грибів.
2. Рівень освітленості в приміщенні
При нестачі світла, гриб приймає неправильну, потворну форму (корали), ніжка закручується, плодові тіла мають блідий відтінок. Вимірюючи освітленість і контролюючи її в різних частинах приміщення, Ви отримуєте якісний урожай грибів.
3. Рівень вологості в приміщенні
У разі низької вологості, виробник отримує низький врожай грибів, ну а у випадку, коли рівень вологості надто високий - гриби перезволожуються, втрачають свою форму і якість, що теж веде до втрати врожаю. Зберігаючи вологість в приміщенні на рівні 80-85%, а для деяких штамів міцелію і 90-95%, Ви отримати високі врожаї якісних грибів.
Сподіваюся, ця інформація буде для Вас корисною.
З повагою,
Олексій Михайловський