Кошик
381 відгук
+380689190521
+380
68
919-05-21
+380
50
910-36-37
Интернет-магазин товаров для грибоводства "ЧП Михайловский"

Вирощування гливи: переваги та недоліки

Вирощування гливи: переваги та недоліки

15.11.13

Глива - поняття збірне. Різні автори виділяють від дюжини до приблизно сорока видів. Всі гливи досить схожі один на одного і розрізнити їх у природі може тільки хороший фахівець. Шлях у виробництво знайшли Pleurotus ost - reatus, P. cornucopiae, P. pulmonarius, P. citrinopilea - tus, P. eryngii, P. cystidicsus, P. sajor-saju, P. flabellatus. Ці види розрізняються вимогами до живильних субстратів, температурою вирощування і сезонними особливостями: в природних умовах на кожний вид плодоносить у свій час. У тих регіонах, де не буває зимових морозів, можна отримувати врожай гливи майже круглий рік під відкритим небом за рахунок поєднання різних видів.

 

Найбільш поширений P. ostreatus, глива устрична, або звичайна. Плодові тіла цієї гливи бувають від крихітних до великих (60 - 140 мм, у деяких різновидів до 300 - 400 мм), за формою нагадують половинки раковин устриць, або вуха, звернені вниз. Капелюшок біла, сіра, коричнева або чорна. Ніжка коротка, розташована ексцентрично, основа її пухнасте. Пластинки в молодості білі (за винятком чорних штамів, які штучно не розводять), пізніше сереющие або жовтіючі, спадаючі по ніжці. Запах і смак гриба дуже приємні. Ежегодно в мире собирают сотни тысяч тонн вешенки, этот гриб находится на втором месте по объему производства после культивируемого шампиньона.

 

Преимущества вешенки:

  1. Гибкость технологии: существуют множество вариантов выращивания грибов под открытым небом и в помещениях, экстенсивных и интенсивных способов.
  2. Недорогое сырье: поленья лиственных пород, опилки или солома.
  3. Быстрый рост грибницы (мицелия) и ее высокая конкурентоспособность по отношению к посторонней микрофлоре.
  4. Хорошая лежкость грибов в свежем виде.

Недостатки вешенки:

  1. Слабый аромат грибов.
  2. Аллергенные свойства спор.
  3. Подверженность вирусным заболеваниям.

Этот гриб по вкусовым качествам, надо сказать, уступает шампиньону. Однако, он очень технологичен. Мицелий вешенки растет быстрее, чем у многих других съедобных грибов и обладает высокой конкурентоспособностью, может сам вытеснять постороннюю микрофлору. Этот гриб может расти на всевозможных отходах производства, содержащих целлюлозу и лигнин. Субстрат для него более прост в приготовлении, чем компост для шампиньона и нет нужды в покровной почве (кроме P. cystidiosus). Вешенка более устойчива к болезням, за исключением вирусных. До того ж, її плодові тіла володіють гарною лежкістю і придатні для транспортування в свіжому вигляді. Все це забезпечило гливі міцні позиції в світовому виробництві грибів.

Інші статті